Crowdfunding u Srbiji: Dobri dabar donosi nove mogućnosti za finansiranje malih proizvođača!

dobri dabar

Radujemo se što danas u Kraft Magazinu imamo priliku da vam predstavimo sjajnu novu domaću inicijativu – platformu za grupno finansiranje Dobri Dabar. Konačno mali proizvođači, pored kredita, pozajmica ili ulaganja nasledstva, dobijaju način da dođu do potrebnog kapitala tako što će iskoristiti potencijal zajednica koje okupljaju oko svojih malih brendova.

Na naša pitanja je odgovarao Dušan Vulović, jedan od pokretača platforme.

Možete li za početak da približite pojam crowdfundinga onima koji nisu dovoljno upoznati sa ovim načinom finansiranja?

Drugi naziv za crowdfunding je „grupno finansiranje“. Drugim rečima ukoliko imate potrebu da pokrenete ili realizujete neku ideju ili projekat, pokrenete ili unapredite svoj biznis, a ne ispunjavate zahteve za bankarski kredit ili prosto niste u mogućnosti da na neki drugi način obezbedite sredstva, onda je crowdfunding ili grupno finansiranje rešenje. Sam termin je nastao krajem 90-ih prošlog veka, a koncept se razvio pre svega zahvaljujući dostupnosti interneta.

Tradicionalno je kod nas ustoličen način da se prikupe sredstva za pokretanje na primer nekog malog biznisa tako što ćete prodati nasledstvo, stan, zemlju, auto, pozajmiti od prijatelja ili u najgrem slučaju od zelenaša, ukoliko ne ispunjavate uslove za bankarski kredit.

Koncept crowdfunding-a je u suštini veoma jednostavan. Po definiciji, to je prikupljanje sredstava u manjim iznosima od velikog broja članova zajednice za projekat ili ideju, putem online platforme u ograničenom vremenskom roku (oko 30-ak dana) i potpuno sigurno i transparentno. 

To bi značilo, na primer, recimo da imate pekaru i da je peć koju koristite veoma stara i pohabana i zagađuje okolinu. Za novu vam je potrebno 5.000 eur. Umesto da tražite kredit od banke ili prodate auto, možete da obavestite sve kupce da pokrećete kampanju na platformi da biste prikupili 5.000 eur za novu peć, od koje će korist imati svi, i kupci i komšije i ceo kraj jer će proizvodi biti kvalitetniji a okolina manje zagađena. Zauzvrat ćete ponuditi nagradu: popust na proizvode, besplatni proizvod, ili nešto više.

„Ukoliko želite da pokrenete ili unapredite svoj biznis ili realizujete ideju ili projekat, a ne ispunjavate zahteve za bankarski kredit ili prosto niste u mogućnosti da na neki drugi način obezbedite sredstva, onda je crowdfunding ili grupno finansiranje rešenje“

Sada kada crowdfunding preko poznatih međunarodnih platformi definitivno više nije dostupan kod nas, konačno smo dobili domaću platformu. Približite nam način na koji Dobri dabar funkcioniše i kako teče proces od pripreme i lansiranja do završetka kampanje.

Dobri dabar platforma je prva platforma otvorena za sve: za male i srednje biznise, ali i za udruženja i organizacije ili pojedince sa dobrom inicijativom. Uložili smo mnogo truda da samo korišćenje platforme bude izuzetno jasno i jednostavno, ali smo takođe obezbedili i nekoliko segmenata kroz koje svako moze da testira svoju ideju i obavesti nas o svojim namerama, dobije savet i podršku ukoliko ta ideja ili inicijativa ima potencijal. Napravili smo upitnik za procenu kapaciteta za pokretanje kamanje i vrlo smo ažurni u komunikaciji sa svakim ko je zainetersovan, a upitnik je na linku

Takođe, napravili smo veoma detaljan i oprecizan vodič za svakoga ko želi ili razmišlja da pokrene kampanju na platformi. Tu su video tutorijali, ali i odgovori na sva potencijalna pitanja. Međutim, praksa je pokazala da ljudi kod nas vole stvari na brzinu, “ako može juče”, pa mnogi i ne pogledaju ili im se učini da je gubljenje vremena. Međutim, praksa je takođe pokazala da malo šta ima na brzinu, i da oni koji su se dobro spremili i ozbiljno shvatili su i uspeli!Na koji način mali domaći proizvođači, umetnici i izdavači koje okuplja Zanateria mogu imati koristi od saradnje sa Dobrim dabrom? Za koji tip ideja i projekata im savetujete da kreiraju kampanju preko vaše platforme? Kakvu im strategiju predlažete?

Dok smo razvijali koncept platforme imali smo u vidu činjenicu da je sektor male privrede u Srbiji pod pritiskom da proizvodnju usmeri u pravcu Zelene agende i održivosti u svakom segmentu. Taj transfer zahteva određeno investiranje a svi znamo da su mikro i mali privrednici u velikoj većini na rubu opstanka, da se bore za svoje mesto na tržišnom suncu svakog dana i da im dodatni izdaci mogu predstavljati samo teret. Međutim, ako u pomoć pozovu svoju zajednicu, korisnike usluga ili proizvoda i zauzvrat ponude nagradu, onda mogu da očekuju da će obezbediti sredstva i nastaviti lakše tržišnu bitku. Zajednica je ključ grupnog finansiranja i mnogi koriste crowdfunding ne samo da prikupe sredstva već i da promovišu svoj proizvod ili inicijativu i steknu nove korisnike.

Međutim, nismo samo orjentisani na zelene inicijative, otvorili smo prostor za sve ideje koje mogu da okupe zajednicu prikupe sredstva i realizuju nešto dobro i potrebno za sebe i sve nas.

Ovaj naš koncept je prepoznala i Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje i zahvaljujući njihovoj podršci omogućen je rad platforme potpuno besplatno za svakog ko pokrene kampanju. Takođe, zahvaljujući Raiffeisen banci koja se odrekla svih bankarskih provizija, pokretač kampanje dobija prikupljen iznos u celini, bez provizija.Koliko je kampanja do sada završeno, koliko ih je u toku i najavi? Kako ocenjujete dosadašnje reakcije i kako domaće tržište reaguje na crowdfunding?

Iskreno, i nama je jako čudno koliko se brzo i intenzivno stvari odvijaju. Iako smo rad započeli krajem februara, već su dve kampanje završene na platformi, projekat “Duh šume” i “Mali seoski park” su prikupili stredstva pre roka i premašili cilj, prikupili su više nego što su planirali i zbog toga smo veoma srećni jer se pokazalo da ovaj koncept radi i donosi dobro svima. Mnogima koju su uplatama podržali ove dve kampanje ovo je bilo prvo iskustvo ne samo u crowdfunding-u već i u online plaćanju. Trenutno su aktivne još dve kampanje, a još dve kreću od maja meseca. Utisci koje su učesnici sa nama podelili su bolji nego što smo očekivali! Posebno nam je drago što smo uspeli da napravimo platformu koja je jednostavna i laka za upotrebu, pored toga što je dostupna svima, što smo omogućili i uplate iz inostranstva i što sve to nekako zaista radi! Jer, i nama je ovo sve prvo iskustvo.

Ostavite odgovor