Kraft magazin

informacija, edukacija, inspiracija.

Nenad Blagojević – pripovedač i preduzetnik sa dušom

Razgovor sa autentičnim preduzetnikom i borcem za promociju malih domaćih proizvođača.

Zanateria predstavlja: OTP banka Srbija

Upoznajemo vas sa svim programima podrške i mogućnostima koje OTP pruža malim preduzećima.

dobri dabar

Crowdfunding u Srbiji: Dobri dabar donosi nove mogućnosti za finansiranje malih proizvođača!

Donosimo priču o prvoj domaćoj Crowdfunding platformi.

Danas je drugi rođendan Zanaterije!

Dvadeset prvog decembra 2019. godine smo otvorili sajt Zanateria za posetioce i danas je dan kada ćemo proslaviti dve godine rada na nemirnom internet nebu Srbije u vremenu pandemije. Godina za nama je bila ozbiljan izazov za nas troje pokretača platforme i na momente se činilo da će nas količina posla kojim smo bili zatrpani „pojesti“ i od Zanaterije napraviti samo jedno lepo sećanje: „Da li se sećate kada su pokušali da na jednom mestu okupe sve male domaće proizvođače? To je bila baš lepa inicijativa, šteta što nisu uspeli.“

Šta smo želeli…

Nakon osvojene nagrade na takmičenju u organizaciji OTP banke prošle godine, odlučili smo da krenemo u agresivniju regrutaciju malih proizvođača iz cele Srbije. Kontaktirali smo stotine, možda i hiljade, potencijalnih saradnika koje smo nalazili na društvenim mrežama, oglasnicima, u medijima, na lokalnim pijacama ili preko preporuke. Svake nedelje je otvarano više desetina novih prodavnica na sajtu. Cilj nam je bio da budemo prepoznati kao neosporna tačka okupljanja malih i mikro proizvođačkih preduzeća iz Srbije, a da ponuda sajta bude toliko bogata da će svako morati da čuje za Zanateriju. A bogata ponuda će doneti veći broj prodaja, zadovoljnije proizvođače i održivu platformu. Tako je funkcionisalo u teoriji, ali nas je realnost vrlo brzo uverila da smo jako pogrešili. Ne samo što rast prodaje nije bio proporcionalan rastu platforme, nego smo odjednom bili „udavljeni“ operativnim poslovima.

Šta se zapravo desilo…

Usledio je period u kojem smo najviše vremena provodili u rešavanju sporova i komunikaciji sa nezadovoljnim kupcima kojima su narudžbine kasnile ili im nisu uopšte stizale. Bilo je slučajeva kada su ovakvi propusti bili opravdani jer se dešavalo da proizvođači i njihove porodice obole od kovida i da nisu u mogućnosti da ispune svoje obaveze prema kupcima na vreme, ali je bilo i poroizvođača koji su samo „napustili“ svoje prodavnice i prestali da se javljaju. Neki od proizvođača su zvali kupce telefonom i predlagali im da otkažu narudžbine kako bi zaobišli platformu, neki su nakon primljene narudžbine kupcima slali fakture sa uvećanom cenom u odnosu na onu istaknutu na sajtu, neki su slali zamenske proizvode na koje kupac nije pristao…Činilo se da smo na korak od haosa na platformi i gubitka kontrole nad procesima koji se na njoj odvijaju.

Iako smo u tom periodu uspevali da radimo i na razvoju i (između ostalog, uveli nove funkcionalnosti koje omogućavaju dopisivanje prodavaca i potencijalnih kupaca pre prodaje, kreiranje kupona za popuste i automatizaciju naplate provizije), većinu vremena smo provodili u „gašenju požara“: uklanjanju naloga neaktivnih i i neodgovornih prodavaca i komunikaciji sa nezadovoljnim kupcima.

Sa druge strane, naše primarne preduzetničke aktivnosti od kojih živimo (pretpostavljamo da svi znaju da od Zanaterije ne živimo, već da je to projekat koji nam je uzbudljiv i značajan na duže staze zbog „višeg cilja“ i potencijala koji ima) su u drugom delu godine „eksplodirale“ i umanjile broj sati koji možemo da posvetimo Zanateriji, tako da je i sa te strane izazov postao još veći. Možda će se neko pitati da li je to što pored Zanaterije nas troje imamo primarne poslove naša mana ili prednost. I mi smo se dugo to pitali, ali smo sada,nakon iskustava iz prethodne godine, uvereni da je prednost.

Šta dalje…

Naučili smo da ova naša trka nije sprint, već maraton i da je potrebno mnogo vremena i strpljenja kako bi ova naša zajednička priča nastavila zdrav organski rast. Biće sigurno u Srbiji sve više kvalitetnih malih proizvođača, dizajnera i izdavača, biće sve više kupaca koji razumeju značaj kupovine od malih lokalnih preduzeća, biće sve više organizacija kojima će misija biti osnaživanje ovog segmenta privrede. Zanateria je tu da, kao tačka okupljanja i katalizator, zajedno sa njima raste. Kada smo pokušali da ovaj proces na silu ubrzamo „opekli smo se“ i iz ove pozicije „naknadne pameti“ uvereni da je dobro što ovu priču gura troje finansijski nezavisnih ljudi, neopterećenih rokovima i nerealnim finansijskim projekcijama, vođenih višim ciljem.

Nedavno smo angažovali osobu koja će se baviti vođenjem društvenih mreža Zanaterije, a uskoro ćemo ubaciti novu osobu i u proces operative. Radimo na razvoju još nekih novih zanimljivih funkcionalnosti, pregovaramo o partnerstvima koja bi mogla da budu od velike pomoći i proizvođačima i kupcima i samoj platformi, osluškujemo vesti o promenama zakonskih regulativa i otvaranju granica u regionu, razgovaramo sa pokretačima sličnih platformi o mogućoj saradnji…

I u trećoj godini poslovanja, ujedinjeni sa svima sa kojima delimo misiju, nastavljamo borbu za ekonomiju sa ljudskim likom, borbu za neke ispravne, kreativne dobre ljude i njihove proizvode i borbu za humanije društvo. U ovu treću godinu definitivno ulazimo iskusniji, mudriji, staloženiji i odlučiniji.Aleksandar Topić

Predstavljamo: Aleksandar Topić – umetnik i preduzetnik koji već 10 godina „stvara sreću“

Jedan od najbolje prihvaćenih i najprodavanijih preduzetnika na Zanateria platformi, slavi 10 godina uspešnog rada.

Gugadžina

Predstavljamo: Gugadžina – originalna dečija garderoba

Marija i Milica pričaju o ženskom preduzetništvu i stvaranju po sopstvenim pravilima.

Представљамо: АЛБИ-wear – бескомпромисне мајице и аксесоари

Алберт са нама дели причу о томе шта га инспирише и открива мегаломанске планове за будућност.

ljujuška ljuljaške za decu

Predstavljamo: Ljuljuška – mama koja pravi ljuljaške koje deca obožavaju

Ljiljana je napravila ljuljašku za svoje dete, dobila mnoštvo komplimenata, a zatim napustila karijeru ekonomiste i posvetila se proizvodnji ljuljaški.

Predstavljamo Luceulice

70. broj magazina Liceulice – to nije uspeh, to je podvig!

Nikoleta Kosovac za Zanateriju sumira rezultate nakon prvih 10 godina rada i 70 objavljenih brojeva magazina.

Mojo Beard osnivači

Predstavljamo: Mojo Beard – najkvalitetnija kozmetika za Bradonje

Nikola nije samo još jedan bradonja. On je proizvođač najkvalitetnije kozmetike za bradu i borac za prava bradonja!