Predstavljamo: Aleksandar Topić – umetnik i preduzetnik koji već 10 godina „stvara sreću“

Aleksandar Topić

Današnji razgovor je zaista poseban, i to iz više razloga. Aleksandar Topić je jedan od najbolje prihvaćenih i najprodavanijih preduzetnika na Zanateria platformi, ovog meseca slavi 10 godina uspešnog rada na turbulentnom domaćem tržištu, a taj jubilej je odlučio da obeleži lansiranjem promo kupona „10 GODINA“ koji će do kraja meseca svim kupcima obezbediti popust od 15%. Sa nama je podelio svoju poslovnu filozofiju, priče o izazovima koji su ga pratili u prethodnoj deceniji i planovima za sledeću.


Predstavite nam osobu ili tim koji stoji iza slogana Created for Happiness. Da li se bavite još nečim pored razvoja ovog originalnog brenda garderobe i aksesoara?


Iza slogana Created for Happiness stoji Aleksandar Topić, a uz njega ceo jedan tim koji je sastavljen od eksternih sradnika. Tu su krojačica koja šije leptir-mašne, majstor koji sklapa bedževe, ljudi koje prave kutije, tu je i saradnik zadužen za društvene mreže i logistiku. Tim se širio godinama, a sa nekima radim punih 10 godina, od samog početka. Na Akademiji umetnosti sam diplomirao grafički dizajn i masterirao crtanje, te sam aktivan na oba polja. Pored toga sam zadužen i za par klijenata kojima kreiram sadržaj za društvene mreže. Nikada nisam hteo da se ograničavam i uvek sam radio ono što mi je inspirativno. Tako je i danas.

Upravo obeležavate 10 godina uspešnog rada. Kada se iz ove perspektive osvrnete na proteklu deceniju, šta ste sve naučili, koji su trenuci bili najteži, a koji su vam davali snagu da gurate napred?


Naučio sam da je stvaranje izvor mog zadovoljstva i životne energije, da me ništa na svetu ne ispunjava tako i da, ako nastavim da se bavim idejama, crtanjem i dizajnom, nikada neću prestati da budem uzbuđen. Naučio sam da je organizacija ključ mira i da moram da cenim svoj rad, a na oba polja i dalje učim. Najteži trenuci su bili oni kada firma koja plasira vašu robu bankrotira, oni kada sam morao da „presečem“ i prekidam saradnje sa neozbiljnim poslovnim ambiciostima i oni dani kada brojao sitno iz kasice prasice da bih otišao u supermarket. Snagu mi daje sama pomisao da ću realizovati ono što sam zamislio i ushićenje preduzetnika u meni koji jedva čeka da novčanica zašušti. Dodatnu ekstra energiju mi daju dani kada sam ispred kamera, kada dajem intervjue i kada u nekom magazinu izađe moj intervju ili se priča o mojim proizvodima. 

„Najčešće dobijam pohvale za pakovanje, posvećenost, profesionalnost i ljubav koju osete u svemu što radim. Ja sam izuzetni uživalac u pakovanju i vrhunskom kvalitetu. „WOW“ efekat pravi taj moćni duo. Šta god radili, radite to da bude na najvišem mogućem standardu kvaliteta i onda ga upakujte tako da je otpakivanje događaj sam za sebe. Dobar brending će itekako pomoći.“

Kako kupci reaguju na vaše proizvode, kakve vam komentare šalju i da li se vraćaju? Na šta, po vama, jedan mali proizvođač treba da obrati pažnju kako bi kod kupaca uspeo da proizvede „WOW“ efekat?


Postoji kupci koji su sa mnom od početka. Neki mi i šalju fotografije sa proizvodima kupljenim pre više godina sa komentarom da su im i dalje dragi i da i dalje uživaju u njima. Neke povezuju i lične emocije sa bedževima ili leptir-mašnama. Najčešće dobijam pohvale za pakovanje, posvećenost, profesionalnost i ljubav koju osete u svemu što radim. Ja sam izuzetni uživalac u pakovanju i vrhunskom kvalitetu. „WOW“ efekat pravi taj moćni duo. Šta god radili, radite to da bude na najvišem mogućem standardu kvaliteta i onda ga upakujte tako da je otpakivanje događaj sam za sebe. Dobar brending će itekako pomoći.


Kakvi su planovi brenda Created for Happiness za budućnost? Gde ćete biti za 10 godina?

– U ovom momentu sam u poslovnom prevratu. Prekinuo sam saradnje sa mnogim klijentima i sačuvao one sa kojima volim da radim, koji me cene i koji me rado plaćaju. U narednom periodu želim da se više posvetim ličnom stvaralaštvu, manje radu za druge klijente i nadam se da će me to za 10 godina dovesti do toga da brend bude još više prepoznatljiv, izuzetno bogat sa ponudom, da kreiram i plasiram sezonske kolekcije i da je sve to pod jednim krovom tima na koji mogu da se oslonim. I da dodam – da iza mene bude niz izložbi.


Kakvi su vam dosadašnji utisci u saradnji sa Zanaterijom? Da li smatrate da je važno da se svi mali proizvođači okupe na jednom mestu i da li biste drugim proizvođačima preporučili Zanateriju?

Dosadašnji utisci su odlični! Pre par godina sam pokušao da plasiram svoj brend na inostranim sajtovima sličnog karaktera, ali „mene to nije radilo“ i čeznuo sam za domaćom platformom gde će to biti moguće. Veoma je važno da se svi proizvođači okupe na jednom mestu, gde postoji kriterijum i selekcija, gde mogu da pokažu u jedinstvu da je ponuda moćna i da u njoj mogu svi da uživaju, te da novac daju na ono što vanredno i posebno. Drugim proizvođačima toplo preporučujem Zanateriju pošto je budućnost stigla, a sa ovakvim poslovnim modelom njoj mogu da se raduju.


U prodavnici Created for Happiness na našem sajtu možete kupiti jedinstvenu garderobu i aksesoare sa popustom od 15% do kraja meseca jula, koristeći kupon „10 GODINA“. (Kupon se odnosi samo na proizvode iz ove prodavnice!)

Aleksandra Topića i Zanateriju možete podržati i tako što ćete podeliti ovaj članak.

Ostavite odgovor