Šta je Zanateria?

1. Zanateria je kraft robna kuća

Na Zanateriji su se udružili mali domaći proizvodjači koji ne mogu ili ne žele da udju u velike distributivne lance. Ovo je kuća za sve kraft proizvodjače odeće, obuće, nakita, aksesoara, nameštaja i pokućstva, dekoracije, hrane, sokova, kraft piva, vina, žestokih pića, začina, proizvoda za bebe, decu i kućne ljubimce, ali i nezavisne izdavače knjiga, stripova i muzičkih izdanja.

Zanateria povezuje kupce direktno sa proizvodjačima. Trgovina se odvija bez ograničenog radnog vremena, prostornih barijera i bez straha od vremenskih nepogoda.

2. Zanateria okuplja

Malih proizvodjača je sve više i njihovi proizvodi du sve bolji. Zanateria ih je konačno ukupila na jednom mestu gde su svi proizvodi sortirani po kategorijama.

Pod istim, virtuelnim, krovom zajedno svoje proizvode nude kreativni preduzetnici, mali porodični biznisi, umetničke duše, hobisti, čuvari starih zanata, socijalni preduzetnici, eko-aktivistima i ostali borci za povratak ekonomije “sa ljudskim likom”.

Zanateria postaje megafon kroz koji će se jače čuti glasovi malih preduzetnika. Želimo da se čuje za svakog kvalitetnog proizvođača. Da se iz iz ove kreativne preduzetničke komune izrodi svojevrsni “kraft sindikat” koji će ukazivati na probleme zajednice i tražiti rešenja.

3. Zanateria edukuje

Zanateria neguje veze i sklapa partnerstva sa različitim organizacijama, fondacijama, lokalnim udruženjima, kompanijama, medijima i pojedincima.

Kada nam epidemiološka situacija bude dozvolila, nastavićemo da organizujemo edukativne radionice o marketingu, razvoju brenda, poslovnoj komunikaciji, finansijskoj i tehnološkoj pismenosti i uskladjivanju sa zakonskom regulativom.

Zanateria je podrška kreativcima da svoje talente, ideje i strast pretvore u profitabilne poslove.

4. Zanateria je alternativa

Sve je više šoping molova i hipermarketa. Proizvoda je mnogo više nego što nam je potrebno, a korporacije koje ih plasiraju vode rat cenama i reklamnim kampanjama. U tom ratu su prvi stradali kvalitet, uslovi rada i zdravlje ljudi.

Sa sruge strane, tu su odgovorna mala lokalna preduzeća koja posluju transparentno, doprinose lokalnoj zajednici, njihovi proizvodi su autentični, proizvedeni uz brigu o svakom detalju, a za njihov kvalitet garantuju njihovi osnivači lično, imenom i prezimenom.

Svi znamo kome je teže da opstane na takvom tržištu. I svi znamo kome treba da pružimo podršku. Zanateria je tu kako bi svako od nas mogao da postane istinski heroj. Da podrži slabije i borbi za opšte dobro, a da za uzvrat, dobije proizvode koje će voleti i koji će ga učiniti jedinstvenim u današnjem svetu uniformisanih ljudi.

(Zanateria je 2018. godine bila jedan pobednika na takmičenju na “Nacionalnom forumu za elene ideje” u organizaciji Trag fondacije, a 2020. je osvojila glavnu nagradu na konkursu “Generator – game changers” u kategoriji postojećih rešenja u organizaciji OTP banke)