Šta je Zanateria?

1. Zanateria je kraft robna kuća

Na Zanateriji su se udružili svi oni mali proizvodjači koji ne mogu ili ne žele da udju u velike distributivne lance. Zanateria je kuća za sve domaće kraft proizvodjače odeće, obuće, nakita, aksesoara, nameštaja, posudja, suvenira, dekoracije, hrane, sokova, kraft piva, vina, žestokih pića, začina, proizvoda za bebe, decu i kućne ljubimce, kao i nezavisne izdavače knjiga, stripova i muzičkih izdanja.

Zanateria nema skladišta i magacine, već povezuje kupce direktno sa proizvodjačima. U ovoj kraft robnoj kući trgovina se odvija bez ograničenog radnog vremena, prostornih barijera i bez straha od vremenskih nepogoda.

2. Zanateria okuplja

Domaća kraft scena je u velikoj ekspanziji. Sve je više malih proizvodjača i njihovi proizvodi su sve bolji. Došao je trenutak da se konačno svi zajedno okupe na jednom mestu i Zanateria širom otvara vrata svim kreativnom preduzetnicima, malim porodičniz biznisima, umetničkim dušama, hobistima u potrazi za dodatnom zaradom, onima koji žele da testiraju svoje ideje na tržištu, čuvarima starih zanata, socijalnim preduzećima, eko-aktivistima i svim borcima za povratak ekonomije “sa ljudskim likom”.

Zanateria je megafon kroz koji se jače čuju glasovi stotina malih preduzetnika. Da tržište bolje čuje naše poruke. Da se zna za svakog kvalitetnog proizvođača. Da se iz naše preduzetničke komune izrodi kraft sindikat koji će ukazivati na probleme zajednice i tražiti rešenja.

3. Zanateria edukuje

Pletemo mrežu, sklapamo partnerstva sa nevladinim i vladinim organizacijama, fondacijama, lokalnim udruženjima i pojedincima. Čim nam epidemiološka situacija bude dozvolila, nastavićemo da organizujemo edukativne radionice o marketingu, razvoju brenda, poslovnoj komunikaciji, finansijskoj i tehnološkoj pismenosti i uskladjivanju sa zakonskom regulativom. Zanateria je podrška kreativcima da svoje talente, ideje i strast pretvore u profitabilne poslove.

4. Zanateria je alternativa

Sve je više šoping molova i hipermarketa. Proizvoda ima mnogo više nego što nam je stvarno potrebno, a multinacionalne korporacije koje ih plasiraju međusobno se takmiče cenama i reklamnim kampanjama. U toj borbi prvo stradaju kvalitet, uslovi rada i zdravlje ljudi.

Ipak, postoje i odgovorna mala lokalna preduzeća koja posluju potpuno transparentno, doprinose lokalnoj zajednici, a za kvalitet proizvoda garantuju njihovi osnivači lično. Generički industrijski proizvodi se tretiraju kao potrošna roba i kod korisnika ne bude nikakve emocije za razliku od uzbudljivi autentičnih proizvoda malih kreativnih preduzetnika koji vode računa o svakom detalju. Svi znamo kome je teže da opstane na takvom tržištu. I svi znamo koga treba da podržimo!

Zanateria nam daje šansu da svako od nas bude heroj. Da podrži slabije i borbi za opšte dobro, a da za uzvrat, dobije proizvode koje će voleti i koji će ga učiniti jedinstvenim u današnjem svetu uniformisanih ljudi.

(Zanateria je kao jedan pobednika na takmičenju za “Zelene ideje” 2018. podržana od strane Trag fondacije)