Zanateria – Vremeplov

2016. 

Jul:

Milica i Aleksandar tokom američkog road tripa obilaze Vemont. Igrom slučaja svraćaju u veliku prodavnicu koja prodaje samo proizvode malih lokalnih proizvođača. Oduševljeni su saznanjem koliko malo proizvođači mogu da budu moćni kada se udruže i koliko je kupovina uzbudljiv prizor hiljada proizvoda stvaranih s ljubavlju na jednom mestu. Požele da takva prodavnica postoji i u Srbiji, ali pošto se Milica bavi scenografijom i dekoracijom, a Aleksandar turizmom i nemaju iskustva u maloprodaji,ne pomišljaju da oni budu ti koji će je pokrenuti.

Avgust:

Milica i Aleksandar su i dalje na putovanju i odlučuju da se venčaju na obali okeana. Burme su naručili preko interneta od malih juvelira iz američke unutrašnjosti. Kada su im stigle poštom, zapakovane zajedno sa ličnim posvetama majstora koji su ih napravili, Milica i Aleksandar se sećaju vermontske prodavnice i shvataju da bi mogli da okupe sve male proizvođače iz Srbije u jednu virtuelnu “robnu kuću” na internetu.

Novembar:

Milica i Aleksandar su se vratili iz SAD i svom prijatelja Ivanu, iskusnom IT preduzetniku predstavljaju ideju “virtuelne kraft robne kuće” i pozivaju ga da im se pridruži u realizaciji. Ivan pristaje, tako da je formiran osnivački trio – hipster, hustler i haker.

Decembar: 

Milica, Aleksandar i Ivan istražuju tržište, kreiraju listu proizvođača sa kojima bi želeli da saradjuju, proveravaju da li i na koji način postojeći domaći sajtovi pomažu malim proizvođačima i upoznaju se sa uspešnim praksama u inostranstvu.

2017.

Januar:

Formirana je fokus grupa od 10 proizvođača različitog obima proizvodnje i iz različitih oblasti. Slede serije intervjua o tome kako plasiraju proizvode, da li vrše online prodaju, kako ostvaruju naplatu, na koji način brinu o zadovoljstvu kupaca i kako grade kredibilitet.

Februar: 

Skicirana je arhitektura sajta. Definisane su neophodne funkcionalnosti i definisani ciljevi koji treba da učine platformu jednostavnom za korišćenje i proizvođačima i njihovim kupcima. Ivan započinje kreiranje platforme.

Jul:

Odlučeno je da se platforma nazove Zanateria. Zbog namere da se sajt u budućnosti otvori i za korisnike izvan Srbije, u imenu nema slova “J”.

Septembar: 

Milica i Aleksandar ponovo odlaze na tri meseca u SAD. Tamo, duž istočne obale, obilaze specijalizovane prodavnice za zanatske proizvode, lokale malih proizvođača i lokalne skupove slične srpskim “handmade bazarima”. Zaključuju da domaći proizvodi, po kvalitetu ne zaostaju za američkim i da uz bolji dizajn, promociju i udruživanje imaju mnogo veći potencijal od onog koji koriste.

2018.

Februar:

Zanateria se prijavljuje na nacionalno takmičenje za “Zelene ideje”. Iako zvuči nebično da jedan sajt može da bude “zelen”, čitajući uslove konkursa jasno je da ovaj projekat može da pomogne lokalnim zajednicama, osnaži socijalno preduzetništvo, kao i da pruži veću vidljivost “eko frendli” proizvođačima.

Maj:

Zanateria ulazi u finale “zelenih ideja” zajedno sa još 14 drugih inicijativa.

Jun:

Zanateria osvaja treću nagradu. Osnivačima nagrada daje vetar u leđa da ideju konačno isteraju do kraja i omogućava im lakši prolaz do medija.

Septembar: 

Zanateria dobija svoj logo po ugledu na legendarne robne kuće iz bivše Jugoslavije u kojima je kupovina predstavljala veliko zadovoljstvo za celu porodicu. Logo Zanaterije je ujedno i omaž majstorima dizajna koji su u drugoj polovini dvadesetog veka rukom dizajnirali sve one legendarne logoe koji i danas izgledaju podjednako moćno kao i kada su bili kreirani.

Decembar:

Platforma je definitivno napravljena i podešena za korišćenje. Vrši se probno ulistavanje pedesetak proizvoda i simulacija kupovina. U testiranju učestvuju i proizvođači sa kojima Zanateria sarađuje od prvog dana.

2019. 

Februar: 

Portal “Priče sa dušom” objavljuje prvu medijsku priču o Zanateriji. Pozitivne reakcije na intervju Milice i Aleksandra prevazilaze sva očekivanja. Inbox je zatrpan privavama proizođača, a sve više medija počinje da izveštava  o ovoj inicijativi.

Maj:

Zanateria se predstavlja na Mikser festivalu. Milica i Aleksandar drže kraću prezentaciju o ideji i putu ka implementaciji. Mali proizvođači koji učestvuju na Mikserovom bazaru dobijaju priliku da ih lično upoznaju i pitaju sve što ih zanima u vezi Zanaterije. Nakon ovog predstavljanja sledi novi talas prijava prodavaca.

Jul:

Milica i Aleksandar postaju roditelji male Danke. Dolazak bebe usporava rad na Zanateriji i odlaže planirano lansiranje platforme. Ipak, niko u timu ne žali zbog toga.

Septembar:

Počinje ozbiljna selekcija i regrutacija proizvođača. Stotine malih zanatlija i izdavača dobijaju pozive da se pridruže Zanateriji.

Novembar:

Platforma je spremna za otvaranje. Uspostavljena je saradnja sa dovoljnim brojem proizvođača da sajt bude atraktivan već od prvog dana. Počinje ulistavanje proizvoda. Otvaranje se najavljuje za decembar.

Decembar:

21. decembra, tačno u podne, Zanateria je otvorena! Prvog dana je u ponudi oko 500 proizvoda, a do Nove godine je ulistano preko 100 novih.

2020.

Januar: 

Zanateria raste i približava se hiljaditom proizvodu. Mediji izveštavaju da je otvorena “virtuelna kraft robna kuća”. Kupci počinju da ostavljaju dobre ocene prodavcima. Raste jedna nova zajednica.

Mart:

Početkom meseca preko 200 proizvođača nudi preko 1500 proizvoda na sajtu. Milica, Aleksandar i Ivan se spremaju za karavan po Srbiji na kojem će upoznati proizvođače sa kojima sarađuju, regrutovati nove i upoznati što više ljudi sa Zanaterijom.
Pandemija covid-19 stiže u Srbiju. Proglašeno je vanredno stanje i nakon tri meseca svekodnevnih prodaja, na Zanateriji iznenada na 15 dana staju prodaje i broj poseta sajtu naglo opada. Otkazuju se svi offline planovi i intenzivira se komunikacija sa proizvođačima sa ciljem da se ovaj udar amortizuje.

Maj:

U okviru sajta je, pod sloganom “edukacija, inspiracija, informacija”, lansiran “Kraft Magazin” – mesto na kojem će mali proizvođači moći prvi da saznaju za nove konkurse i programe podrške, a kupci da upoznaju one koji kreiraju proizvode.

Jun:

Nakon perioda punog oscilacija i neizvesnosti, Zanateria je ponovo stabilna. Na platformi preko 300 proizvođača nudi preko 2500 proizvoda i beleži se konstantan organski rast prodaje i poseta sajtu.
Zanateria se prijavljuje na takmičenje “Generator game changers” u organizaciji OTP banke koje ze cilj ima da podrži digitalne inicijative koje imaju potencijal da pomognu malim biznisima u vremenu pandemije.

Avgust:

Nakon dva kruga selekcije, Zanateria ulazi u polufinale konkursa. PR kampanja koja je lansirana kao podrška polufinalistima osetno povećava broj poseta i prodaja na sajtu, a javlja se i veliki broj novih proizvođača u želji da se pridruže.

Oktobar:

U konkurenciji od preko 170 ideja, inicijativa i biznisa Zanateria pobeđuje u kategoriji postojećih rešenja i osvaja glavnu nagradu od milion dinara, a osnivači saopštavaju da će kompletan iznos biti uložen u marketing, poboljšanje platforme i uvođenje novih funkcionalnosti.

Nastaviće se…