Zanateria – Vremeplov

2016. 

 

Jul:

Milica i Aleksandar su na proputovanju kroz američku državu Vemont. U gradu Burlingtonu svraćaju u veliku prodavnicu u kojoj se prodaju samo proizvodi malih lokalnih proizvođača. Oduševljeni oni što su videli, poželeli da se nešto slično pokrene i u Srbiji. Pošto nemaju iskustva u maloprodaji, ne razmišljaju o tome da sami pokrenu takav biznis.

Avgust:

Milica i Aleksandar se venčavaju na obali okeana, a burme su kupili preko interneta od malih juvelira iz američke unutrašnjosti. Kada su im stigle burme, uz lične posvete majstora koji su ih napravili, kliknulo im je – “Pa ne moramo da otvaramo pravu prodavnicu. Hajde da u Srbiji napravimo kraft robnu kuću, ali na internetu!”

Novembar:

Po povratku iz SAD, Milica i Aleksandar zovu svog prijatelja Ivana, IT preduzetnika koji je kreirao više uspešnih portala i predstavljaju mu ideju “virtuelne kraft robne kuće”. Ivanu se ideja sviđa, pridružuje im se i zajedno nastavljaju da razvijaju nešto što će kasnije postati Zanateria.

Decembar: 

Trio osnivača istražuje tržište, upisuje na listu proizvođače sa kojima žele da uspostave saradnju, istražuju kako i da li domaći sajtovi pomažu malim proizvođačima i kakva je situacija po tom pitanju na regionalnom, evropskom i američkom tržištu.

2017.

 

Januar:

Formiraju fokus grupu od 10 proizvođača različitog obima proizvodnje i iz različitih oblasti. U razgovorima sa njima proveravaju kako plasiraju proizvode, kako naplaćuju, na koji način brinu o zadovoljstvu kupaca, da li prodaju preko interneta…

Nakon serije sastanaka, još više su uvereni u ispravnost svoje ideje i potrebu lokalnog tržišta za jednim takvim sajtom, kao tačkom okupljanja malih proizvođača.

Februar: 

Počelo je skiciranje arhitekture sajta. Utvrđuju se neophodne funkcionalnosti, vodi se računa da ulistavanje proizvoda i vođenje prodavnice bude što jednostavnije za prodavce, a da se i kupovine lako završava. Ivan započinje kreiranje platforme.

Jul:

Nakon nekoliko meseci “brainstorminga” u potrazi za imenom koje definiše ono što njihova ideja predstavlja i koje podjednako dobro kominicira i na lokalnom i na globalnom nivou, odluku odlučuju da platformu nazovu Zanateria. Zbog namere da se u jednom trenutku okrenu i kupcima izvan Srbije, u imenu nema slova “J”.

Septembar: 

Milica i Aleksandar ponovo odlaze na tri meseca u SAD. Tamo, duž istočne obale, obilaze specijalizovane prodavnice za kraft proizvode, lokale malih proizvođača i skupove slične srpskim “handmade bazarima” – od onih koje za stotine proizvođača u velikim halama organizuje Etsy, do udruženih izložbi manjih grupa zanatlija u privatnim garažama.

Tamo zaključuju da domaći proizvodi, po kvalitetu, nimalo ne zaostaju za američkim i da bi uz malo bolji dizajn, promociju i udruživanje mogli da urade mnogo više. Još jedna potvrda ispravnosti ideje na kojoj rade.

2018.

Februar:

Odlučuju da se prijave na nacionalno takmičenje za “Zelene ideje”. Iako, na prvi pogled, zvuči nelogično da jedan sajt može da bude “zelen”, čitajući uslove konkursa shvataju da njihova ideja ima potencijal da pomogne lokalnim zajednicama, podrži socijalno preduzetništvo i preduzetništvo uopšte, kao i da pruži veću vidljivost “eko frendli” proizvođačima.

Maj:

Zanateria ulazi u finale “zelenih ideja” zajedno sa još 14 drugih inicijativa.

Jun:

Zanateria osvaja treću nagradu. Ispostaviće se da je to dobro iz bar tri razloga: nateraće osnivače da se ubrzaju i isteraju ideju do kraja jer ih ugovor obavezuje na to, daće im potvrdu ispravnosti ideje i lakši prolaz do medija i na kraju – finansijski deo nagrade će im znatno olakšati dalji rad.

Septembar: 

Zanateria dobija svoj logo. Milica, Aleksandar i Igor su dizajneru Igoru Crnatoviću rekli da žele da logo Zanaterije asocira na legendarne robne kuće iz bivše Jugoslavije u kojima je kupovina predstavljala veliko zadovoljstvo za celu porodicu, za razliku od pukog konzumerizma na koji danas navode proizvodi masovne produkcije. Logo Zanaterije je ujedno i omaž majstorima dizajna koji su u drugoj polovini dvadesetog veka rukom dizajnirali sve one legendarne logoe koji i danas izgledaju podjednako moćno kao i kada su bili kreirani.

Decembar:

Platforma je definitivno napravljena i podešena za korišćenje. Vrši se probno ulistavanje pedesetak proizvoda i simulacija kupovina. U testiranju učestvuju i proizvođači sa kojima Zanateria sarađuje od prvog dana.

2019. 

Februar: 

Portal “Priče sa dušom” objavljuje intervju sa Milicom i Aleksandrom u kojem oni prvi put javno pozivaju zainteresovane proizvođače da im pišu na zajedno@zanateria.com. Pozitivne reakcije na taj intervju prevazilaze sva očekivanja. Mediji počinju da objavljuju priče o Zanateriji, a inbox je zatrpan prijavama zainteresovanih proizvođača.

Maj:

Zanateria dobija poziv da se predstavi na Mikser festivalu. Milica i Aleksandar drže kraću prezentaciju o ideji i putu ka implementaciji, a mali proizvođači koji učestvuju na Mikserovom bazaru dobijaju priliku da ih lično upoznaju i pitaju sve što ih zanima u vezi Zanaterije. Nakon toga sledi novi talas prijava prodavaca.

Jul:

Milica i Aleksandar postaju roditelji male Danke. Dolazak bebe usporava rad na Zanateriji i odlaže ranije planirane projekcije za lansiranje platforme krajem leta, ali niko u timu ne žali zbog toga.

Septembar:

Počinje ozbiljna selekcija i regrutacija proizvođača. Stotine malih zanatlija i izdavača dobijaju poziv da se pridruže Zanateriji.

Novembar:

Procenjeno je da je platforma spremna za otvaranje i da je uspostavljena saradnju sa dovoljnim proizvođača da bi sajt mogao da bude atraktivan već od prvog dana. Počinje ulistavanje proizvoda. Otvaranje se najavljuje za decembar.

Decembar:

  1. decembra, tačno u podne, Zanateria konačno počinje da radi. Prvog dana je u ponudi oko 500 proizvoda, a do Nove godine je ulistano preko 100 novih.

2020.

Januar: 

Zanateria raste i sve je bliža cifri od 1000 proizvoda na sajtu. Mediji izveštavaju da je otvorena “virtuelna kraft robna kuća”. Svakog dana se ulistava nekoliko novih proizvođača i objavljuje više desetina proizvoda. Kupci počinju da ostavljaju dobre ocene prodavcima. Raste jedna nova zajednica. Ekonomija “sa ljudskim likom” se vraća na scenu.